Hvorfor er Tromsø blitt en av Norges mest populære studentbyer?

En gang på 1950-tallet: I nord var det behov for leger. Regionen ville utdanne sine egne, slik at de skulle bli værende i nord. Motstanden haglet. Likevel fikk Tromsø medisinutdanning før Trondheim. De klassiske profesjonsfagene som ingeniør, sykepleier, lærer og jus ble selvsagte som en del av studietilbudet. – Studiet her er ekstremt bra, sier Ingeborg Holmenes (22).

Kaffe og Birkenstock

Vi møter en gjeng uniformskledde damer i kule lokaler på Det helsevitenskapelige fakultet. I kaffekøen står fremtidens leger, tannleger og sykepleiere og slår av en prat med sine professorer. Ambisiøse studenter i hvite Scrubs og Birkenstocks. Paramedisinerne spriter opp i skarpt rødt. Ingeborg Holmenes (22) fra Oslo og Eirin Dalen Byberg (21) fra Stjørdalen er to av de 25 heldige som kom gjennom opptaket på paramedic. Opptakskravene puster doktorskolen i nakken.

– Det er høy lærertetthet. Vi blir sett, fastslår studentene.

I 2018 feiret UiT Norges arktiske universitet 50-årsjubileum, og i 2020 er dette det tredje største universitetet i landet. Vi dro ut i felt for å undersøke hva som får folk til å reise like langt som til Paris, forlate venner og familie, det trygge og kjente, til fordel for mørketid og lange vintre.

Trehus og skyskrapere

69 grader nord. En vel 10 kilometer lang og relativt liten øy huser det som omtales som «Nordens Paris». Her står gamle trehus og allerede etablerte, men også prosjekterte og påbegynte skyskrapere tett i tett. Små og knotete gater med sjarmerende fortauscafeer og barer utgjør bybildet.

– Det er godt med en by som ikke er så stor, men der det fortsatt er mye å se. Man går gjennom Storgata på ti minutter, men i alle sidegatene ligger det alltid noe uoppdaget, sier Eirin.

«Porten til Ishavet» eller «Den arktiske hovedstaden» – kjært barn har mange navn, og dessuten mange tappekraner. Tromsø er den byen i Norge med flest antall cafeer, barer og restauranter fordelt på antall innbyggere.

– Det er overraskende mange valgmuligheter! At det går an, sier Eline Eide Bye (24). Hun er nyinnflyttet, og kom fra Trondheim med skalljakke og blå Haddock-lue.

Litt som på film

En av barene deler lokaler med Stordalens suksesshotell. I toppetasjen på The Edge drikker vi lokalt brygget øl. Dype sofaer i mykt, hvitt skinn og 360 graders utsikt. Midt i sentrum, helt nede ved vannkanten og 42 meter over havet.

– Det er litt som på film, mener Eline.

Hun nikker mot Tromsdalstinden.

– Ellevill natur der, og så cocktails og byen her. En storby i miniatyr. Det beste fra bygda og byen. Som Sogndal på steroider, litt Oslo, litt Lofoten.

I Debutuka arrangeres det som kalles «Lysløypa». «Alle» studentene deltar. Målet er å besøke flest barer og utesteder på to timer. Den gruppa med flest besøk og høyest promille vinner trolig.  

– Da er det en fordel å ha kort vei hjem til køya, sier Eline, som har bopel ved brannstasjonen nord for Tromsø sentrum.

Tromsdalstinden ruver 1238 meter over havet, og sentrum.

Baristabyen

Det er overraskende at det er mulig å ha så mange alternativer. Men tromsøfolket har kultur for å spise middag ute og kjøpe kaffen fra en ekte barista. I vinduene ser vi okkuperte bord og stoler når vi går gjennom byen rundt lunsjtider. Menn og kvinner i dress. Studenter som har rigget seg til med Mac-en. Byen blir brukt.

Bare 50 meter fra havet går en gågate med asfalterte varmekabler og skjev brostein. Du skimter fjellene på Ringvassøya og Lyngsalpene i det fjerne. Her finner du vintageskatter, kjedebutikker, barbershops og, inntil nylig, Kondomeriet.

– Covid-19 kuttet strupen på det. Det går bra, jeg har så det holder, forteller en anonym kilde med en ironisk distanse vi mistenker er tilgjort.

Tromsømarka

Rett ovenfor sentrum ligger Tromsømarka.

– Mange studenter har bodd lenge i byen før de forstår hvor stor marka egentlig er. Den lille øya, og så kan du løpe deg vill i et imponerende nettverk av stier, forteller Marte Granviken Midtgaard(25).

Det er blåbær bare én kilometer fra Storgata. Når gradestokken viser 10 blå og øya er dekket av snø, er det lysløyper her. Hvor mye snø som kommer, og hvor lenge den ligger, er like spennende hvert år. I fjor tvitret Meteorologisk institutt om 147 centimeter målt på flatmark. Det fikk tromsøværingene til å mimre tilbake til rekordåret 1997, da snødybden nesten bikket 2,5 meter.

– Det er lurt å sjekke om stedet man skal bo krever mye snømåking, eventuelt om det er inkludert i leien. Hvis ikke risikerer du å bruke mange timer på det, sier Marte, og hun snakker av erfaring.

Ved siden av sykepleierstudiene løper hun i fjellene. Vinterstid jaktes det ukjørte linjer og dype svinger, som oftest på Kvaløya, fastlandet eller i Lyngen. Noen ganger bare opp på Fløya på bena, eller med fjellheisen.

– Du får fin oversikt der oppe, det er en kortreist fjelltur. Hvis det går an å si det, smiler hun.

Bjørnar er klar for tre nye år i studentbyen Tromsø.

Reinsdyr i byen?

En kompisgjeng vi møter på en kaffebar på UiT ler når vi spør om det faktisk er reinsdyr i gatene her på vinteren.

– Det arrangeres en konkurranse gjennom sentrum en dag i februar. Det er et slags kappløp. Ellers må du utenfor byen for å se ekte gevir, sier Bjørnar Hovland (21).

Han er fra Akershus og Trondheim, og satte årsstudiet i Tromsø øverst på Samordna opptak-listen sin i april 2018. De fleste vennene hjemmefra skulle til de andre store byene.

– Jeg ville ikke dra til en storby hvor du blir én av mange. Jeg kom hit med blanke ark, klar for å oppleve noe helt nytt. Mange kommer sånn.


Brutalt ærlige

Ett år med psykologi ga mersmak. Bjørnar dro hjem og tok opp fag for å komme inn på bachelor. Han visste han skulle tilbake.

– Jeg har savnet folkene. Det er fine folk. De er mye mer åpne, mye mer hyggelige, ler han. – Ja, enn det jeg er vant til hjemme, da.

– Hvordan da?

– De er så ærlige. De sier det sånn som det er.

– Eksempler?

Han humrer. Trekker på smilebåndet og forteller om den gangen han var fersk student. På jakt etter nye klær ble han møtt av brutalt ærlige ekspeditører som ufiltrert meldte at plaggene han prøvde faktisk ikke satt noe pent på ham.

– Det var så rett frem. Uvant.

Slike folk blir man glad i. Det er en slags væremåte. Vi har hørt det før. Det er det nordnorske lynnet. Svarte gloser som henger løst, men det kamuflerer en form for varme og kjærlighet.

– Mitt inntrykk er at ting ikke er så formelt hvis det ikke behøver å være det, sier Marte.

– På hvilken måte?

– Det er lav terskel for å være seg selv.

Bad og badstue. Før skolen, eller etter jobb, Marte er overbevist om at dette bare er velstand.

Nysgjerrige

Det hviler en intimitet over det, som står i stil til byen selv.

– Folk er nysgjerrige. Sultne på historien din, legger Eline til.

– Smitter det?

– Så absolutt!

De nikker synkronisert.

– Offensivt, men ikke angripende, sier Marte.

– Hva er historien din?

– Jeg gikk en bachelor i Bergen først. Tilfeldighetene førte meg hit, smiler Marte.


Stort gjennomtrekk av folk

Her har fiskere og handelsfolk drevet næring siden 1700-tallet, med havet som den viktigste fartsåren. Det har vært og er stort gjennomtrekk av folk. Det skal dimensjoneres for økende befolkningsvekst og tilførsel av studenter og turister.

I forlengelse av gågaten bygges det. Folk trenger hus og hus trenger folk.

Arkitektstudent, storby- og lofotentusiast Eline forklarer at det er kompakt, men ikke for trangt.

– Akkurat passe.

Morgenbadet

Klokken er 10. Det er søndag morgen. Temperaturen i lufta må være cirka 12 grader, havet likeså. Damene gjør seg klare for en dukkert. Ut døra i uggs, badedrakt og morgenkåpe.

– Herfra har vi kort vei til alt. Vi er midt mellom skolen, byen, marka og morgenbadet.

– Den beste måten å kurere gårsdagens dans på, sukker Eline.

– Eller en røff nattevakt, gliser Marte.

Til sommeren avslutter hun sykepleierstudiene ved UiT, men eventyret er ikke over.

– Jeg skal bli i Tromsø, fastslår hun.

Forhåpentligvis venter fast jobb på sykehuset og den avdelingen hun allerede jobber på. 

Det beste fra bygda og byen. Som Sogndal på steroider, litt Oslo, litt Lofoten, sier Eline om sin nye hjemby.

Topp ti tips fra studentene

  • 1. Kom deg til toppen av fjellheisen. Det gir fin oversikt over dette fantastisk fine stedet.
  • 2. Se solnedgangen fra infinity-bassenget på Tromsøbadet.
  • 3. Se Tromsøs egne Dagny live på Driv.
  • 4. Drikk cortado, spis kanelsnurr og les lokalavisa og DN på Risø mat & kaffebar.
  • 5. Shop hos Mona på M.A.S.
  • 6. Plukk blåbær ved Prestvannet.
  • 7. Spis på alle byens restauranter under matfestivalen «Spis for en hundrings».
  • 8. Se «Love Actually» og drikk vin samtidig på Verdensteateret like før jul. Ta en espresso martini i baren etterpå.
  • 9. Kjøp månedskort – det går busser overalt, hele tiden. 310 kroner er latterlig billig.
  • 10. Spill sandvolleyball i Telegrafbukta på sydspissen.